måndag 31 mars 2014

Ikväll

Vi åt middag ute och när vi kom hem satte vi oss ute på verandan, drack en kall öl och funderade på hur vi ska kunna pensionera oss här? I Tampa. Det är vid havet man ska leva, och det ska vara varmt.

Idag intog vi stranden!

Inte förrän klockan 13 var vi där! De hade stängt en bro så vi vi köra tillbaka och runt hela Cleareater/St Petersburg för att komma fram till vårt älskade Fort Desoto. 
Det finns platser i livet som man får en speciell kärleksrelation till. Fort Desoto är en sådan plats för mig. Liksom Manhattan. Och stugan. Grisslinge Havsbad. Ingarö med Björkviks brygga för den delen med. Söder. Men nu är det Fort Desoto vi pratar om idag. Där känner jag mig lycklig. Helt lycklig. Det finns inga regler för hur man "ska" se ut. Inga kiosker eller strandbarer. Inga hotell. Det är ett natur- och fågelreservat med vit sand och hav. 
Hela familjen älskar att vara där. Edward har ju varit med sedan början och vi börjar forma historier tillsammans "kommer du ihåg när fågeln tog korven ur din hand? "Minns ni tvättbjörnsfamiljen som bodde här förra året?" Det är tryggt och skönt och vi bråkar aldrig där? Inte nån av oss. En plats att njuta av helt enkelt.
I år hade jag tänkt att träna ordentligt också men så fort jag kommer dit så går kroppen ner i power saving mode. Kanske det får vara så då? Jag gav träningen ett lamt försök idag men...haha. Nej.

Har ni några sådana platser i livet? Där ni mår som bäst? 

söndag 30 mars 2014

Det blev en härlig dag ändå!

Jag var ju lite lätt i panik i morse när det var så kallt och blåsigt men sen när vi bestämt oss för att hitta på något annat, och inte ens närma oss stranden, så kändes det ok. Ni som läst bloggen ett tag kan förmodligen sluta läsa nu. Det här när nämligen ganska exakt vad vi gjorde förra året när vi var i Tampa. Men om ni liksom jag har lite "alzheimers light" så kan ni läsa vidare!
Först åkte vi ut till Thaitemplet och åt lunch precis som vi brukade göra varje söndag när vi bodde här. Då var det gamla farmödrar som lagade mat utomhus i en provisorisk lagerbyggnad och man hade precis börjat bygga templet. Idag är det ett stort buddistiskt centrum - ett område med det färdiga templet som centralbyggnad, hus, skola, jätteparkering, toaletter och riktigt big business med maten. Massor med bord och volontärer som driver rubbet. Inte så många thailändska farmödrar längre tyvärr och maten har blivit lite kommersialiserad men det är ändå gott och väl värt ett besök.
När vi var mätta i magen åkte vi till Ellenton för lite outletshopping. Lite blir aldrig lite och nu undrar jag hur vi ska komma hem på flyget. Antar att det var "tur" att vi köpte två nya ryggsäckar att packa i. Om ni vill veta vad mer vi köpte hojta till. Annars var de här dagens roligaste köp:
Familjen Vans liksom.

Vi åt lite middag också och Nelle och Richard fick feeling för jobbet.
När vi sedan kom hem till "vårt" hus blev det ett kylslaget kvällsdopp för barnen.
I morgon blir det stranden. Det måste det bli.

Börja dagen rätt!!

Med en stadig frukost, nya glasögon och ett dopp kanske?
Ok...inget dopp. Det är OTROLIGT NOG endast 16 grader varmt idag och blåst! Vi kommer köra buddistiskt tempel med fantastisk thaimat idag och outletshopping. Mot slutet av veckan ska det bli varmt igen säger prognosen. Jag hoppas verkligen det för GUD vad vi är laddade för beachen!

Resan hit igår var en baggis. Resa med stora barn och elektronik som fungerar är  ingen match alls. Tänker på när vi flyttade hit till Tampa för 9 år sedan. Då var Edward 1 år och den resan var lite annorlunda, att underhålla en 1-åring i 20 timmar på resande fot...kräver litet. För att inte tala om resan hem. Då jag var höggravid och reste ensam med en nyss fyllda 2-åring. 

Härlig söndag på er!

lördag 29 mars 2014

Hej semestersmycken!

Paleo-gott och inte så gott

Mycket av maten vi numera äter är såklart paleo. Vilket ju egentligen inte betyder sååå stor förändring. Kött, fågel, fisk och varierade grönsaker. Frukt och bär. Visst äter vi mer grönsaker nu än tidigare men den förändringen hade vi redan börjat innan. Det finns i princip paleo-recept för "allt", alltså jag menar alla saker som du äter när du äter vanligt. Ni har sett min müsli, bröd, focaccia tidigare. Jag ska väl i ärlighetens namn säga att jag var lite skeptisk när jag häromdagen skulle pröva göra paleo-våfflor men jag ville verkligen prova våffeldagen till ära!
Det fanns två recept. Det ena som jag tänkte laga innehöll många ägg och mandelmjöl (som jag hade slut på båda) och det i andra receptet skulle man ha banan, kokosmjölk, kokosmjöl...och lite annat. Jag tänkte "ok, nu kör vi!". Men nej... Det såg ut som våfflor (de gräddades ju i ett vanligt våffeljärn!), de luktade våfflor (antagligen från järnet det med) men det var F-N INTE VÅFFLOR! Barnen kämpade ner varsin med massor av sylt och socker. Och då går ju liksom allt förlorat. Jag åt ett litet smuligt, torrt hjärta med agavesirap. Inte gott någonstans. 

Vad vill jag säga med det här? Ingenting annat än ett note to self - laga inte kokosvåfflor nästa år.

fredag 28 mars 2014

Jag har hittat ett nytt meningslöst intresse

Pinterest. Så mycket att titta på, så många idéer. Som den här, att göra hyllor av lastpallar. Hyllor av något omöjligt och ganska fult som blir riktigt fina med lite kärlek, färg och omsorg! De skulle vara jättefina i köket i vår stuga om det inte vore för det faktum att de förmodligen är större än hela köket i vår stuga.
Hur är det mer er, har ni hittat till Pinterest än? Och hur är det med Etsy...för alla er "crafty people"?

Fredag

Nu har en hel lovvecka gått. Min tand är bra igen, även om den är lite öm fortfarande, och jag tvivlar på att det kommer bli någon rotfyllning. Puh! Det känns som om vi kommer kunna få en härlig semester "after all". Tyvärr har Edward blivit förkyld och har haft lite feber i två dagar. Nästan varenda unge är snuvig, hostig och hängig så det är väl bara att vänta sig att Nellan kommer att åka på det i Tampa. Ja ja, men vi kommer iallafall vara I TAMPA!

Jag som packat "i huvudet" i flera veckor har helt plötsligt ingen aning om vad jag ska lägga ner i resväskorna. Jag hade tänkt "packa lätt" men fick nu höra att vi alla har rätt till ett incheckat bagage och det gör ju det hela så mycket svårare. Nu kan jag ju ta med mig vad jag vill!


torsdag 27 mars 2014

Senaste dygnet

Visst är det så att när man har riktig smärta någonstans, oavsett om det är i ett finger, knä, ryggen, bihålorna, häl, TAND - så känns det som om just den här smärtan är den värsta! Igår var jag ju hos tandläkaren för att fixa min spräckta tand och herregud vilken smärta jag hade när bedövningen släppte. Jag började med att ta alvedon. Gjorde INGEN skillnad. Då tog jag Ibuprofen. Kapade lite av smärttoppen. Till sist fick jag kapitulera med kodein. Fick sova några timmar i natt och idag är det bättre. Lite bättre. Kanske till och med så att jag kan tro att det inte behöver bli en rotfyllning...

Senaste dygnet har med andra ord varit sådär.

onsdag 26 mars 2014

Vad är det där?

Ett konststilleben? En snäcka?

Svar: Det där är tusentals kronor hos tandläkaren. 11.00 idag.

måndag 24 mars 2014

-4 grader på morgonen

Tyckte det var kallt i lägenheten när jag vaknade i morse. Och visst var det så...vi har minusgrader igen. Och ska få snö i morgon. Det känns nästan tröstlöst - om det inte hade varit så att vi skulle åka bort till värmen på lördag så hade jag dött! 

På förmiddagen gjorde barnen "Fluff!". Det vill säga marängsmet som de sedan aldrig bakade i ugnen. Utan åt upp. Verkar ha blivit lite av en fin familjetradition det där med att gilla smeten bättre. Skandal egentligen när jag tänker efter. Men det gör jag inte.

Klockan ett hade jag träningspass med pt:n. Och min träningspartner C. Vi har skruvat upp växeln lite och nu är det ingen lekstuga längre. SÅ HÄRLIGT när man kommer ut spak. I både armar och ben. Vi har börjat lägga till burpees och boxningsinspirerande övningar och det tror jag blir bra! Kosten tjatar han fortfarande om. För att se resultat kan man inte hålla på och stoppa in mer kalorier än man gör av med. It's as simple as that! Och välj bra mat i de kalorier du väljer att äta. Enklaste "receptet"...och så svårt att följa när chokladsuget slår till. 

Hoppas jag inte tråkar ut er med mina träningsinlägg men just nu upptar det mycket av min tankeverksamhet. Jag vill bli stark!
Veckans planering.

söndag 23 mars 2014

Spring Break börjar i morgon!

I morgon börjar barnens två veckor långa vårlov, Spring Break. Redan på lördag morgon så sov barnen länge (antagligen för att vi var på fest på fredagkväll) och i morse vaknade jag först av alla, klockan 8.35. Så himla härligt att sova ut! Numera kommer barnen snabbt in i sovmorgon vilket är otroligt härligt när man är ledig. Vi åt som vanligt en brakfrukost med bacon, scrambled eggs, juice, KAFFE, och sedan tog dagen vid. Idag stod inget på schemat så vi har tvättat, städat, gått en promenad, cyklat litet. Jag har lagat paleo-müsli eller granola som det så fint heter på amerikanska. 
Granolan är jättegod men tar drygt två timmar att göra... Först allt hackande och blandande (det är färsk ananas, kokosolja, dadlar och massor med nötter, frön och cocos) och sedan ska den rostas i ugnen i nästan två timmar och vändas var 20:e minut för att bli jämnt torkad. Men nu känns det värt tiden! I morgon blir det banan och hallon "yoghurt" med granola till frukost. Just frukosten tycker jag är svår att få till när man äter paleo. Jag vill inte ha ägg varje morgon och definitivt inte pannkakor eller liknande. 

Under tiden vi lagade granolan lekte vi smakleken som jag berättat om tidigare. När det blev dags för middag så såg det ut så här i bakgrunden och vi avslutar söndagen med en hyfsat städad lägenhet, spenat och zucchini i magen på våra barn (yay!) och nu Netflix innan vi somnar in. I morgon har jag mutat barnen med fem dollar om de sköter sig medan jag tränar med min pt. Livet deluxe!
Slutligen har jag gått med i en Facebook-grupp som delar med sig av Jan Stenmarks FANTASTISKA bilder. Kan inte sluta skratta åt den här idag. Fast den såklart egentligen inte alls är rolig. 

Och en sak till. Känns som vårtröttheten börjar släppa litet. Hoppas, hoppas.

Ett billigt nöje...

...och en av Nelles favoritlekar. Som för övrigt var en av mina favoritlekar när jag var liten! SMAKLEKEN!!! Kommer ni ihåg hur kul det var att få munnen full med kanel, sirap, mjöl? Att få sitta och vara i centrum en liten, liten stund eller vara den som kom på nya "luriga" smaker. Ett billigt nöje dessutom. Här ser ni Nelle som för logg över "rätt-" och "fel-gissningar". Av 16 smaker fick hon 13 rätt! Hon missade sesamolja, grädde och moccaglass.



Vi såg en film igår

Oscarsbelönade 12 Years a Slave. Alltså, den är ju bra. Jättebra till och med...men jag vet inte. Var den inte lite långsam? Och var inte scenerna där det var viktiga dialoger lite teatraliska? Det är svårt att tycka illa om en sån här film. Det går ju bara inte. Den är ett viktigt historiskt dokument och en hemsk, hemsk sann berättelse. Men i ärlighetens namn hade jag kunnat vara utan dessa två timmar. Har ni sett den, och vad tycker ni?

lördag 22 mars 2014

Men Nelle ser cool ut

In Da Elevator.

Fest igår igen

En mycket trevlig rutin här är att när barnen har kalas då är det kalas även för föräldrarna! Igår firade vi en nioåring i huset och så här antiphotogenique lyckades jag och Richard fånga oss själva på bild. Sneda och vinda, inge mera vin här inte! Träning på schemat idag.

fredag 21 mars 2014

Sitter och dricker mitt morgonkaffe


Den här veckan har bara försvunnit. Jag har tvärt emot min instinkt, att ligga kvar i sängen, gjort en massa saker. Aktiverat mig. Lunchat med vänner, varit till skolan på möte, bjudit hem folk, tränat - allt för att inte hamna i "depptillstånd" också, utöver den här förlamande tröttheten. Min vän M som jag var ute och åt lunch med i går (på Paleo-restaurang) informerade mig om att jag varit precis likadan förra året. Och det stämmer ju. Och året innan det, och innan det... Tack och lov så väder det ju snart. Jag tror sol på kroppen och salta bad kommer göra susen och jag ska också testa att äta Då-vitamin som jag fick tips om här i kommentarsfältet (tack!).

Nu ska jag visa lite vad jag gjort i veckan i ett bildpotpourri.
Lördag: vårsalong på öns galleri. Bonus när ett brudpar kom in lite senare på kvällen!
Måndag: filminspelning på ön, Law&Order SVU. Vågade som vanligt inte gå fram och fota men jag pratade med en av producenterna och fick veta vad som händer 3 avsnitt framåt. Den här skådisen såg jag. Ond typ i serien...
På tisdag hade vi gäster hemma. Vår före detta granne med sällskap från Stockholm kom förbi och drack en drink innan de skulle ut och äta middag. Hon är journalist och har också en blogg där hon skriver om återvinning och det ÄLSKADE GROVSOPRUMMET! Det visar sig att vi båda delar denna kärlek för grovis och de fynd man kan göra där. Jag visade mina bästa fynd (här är det ju korridoren i huset/källaren eller gatan som gäller) och kanske jag får vara med på en liten bloggpost i hennes välskrivna blogg framöver! Stolen från Manhattans gator är favoriten... Ni kan läsa bloggen på http://grovsoprummet.blogg.se
Onsdag: fika med en väninna i stan. Vi träffades för att äta frukost men blev kvar till lunch (som vi åt på samma ställe) för vi hade så mycket att prata om. Det är verkligen tur att man har vänner. Vilket isolerat vacuum det skulle vara att inte ha någon att dela "sina bördor" med. Nog sagt om det.
Torsdag: kom hem klockan två på eftermiddagen efter hela dagen ute. Åkte till skolan redan klockan 7.15 och var helt slut när jag kom hem. Men någonstans kände jag att jag måste komma iväg till gymet...så jag tittade på min osynliga tatuering på handleden (kommer ni ihåg-Just Do It!) och gick.
Idag är det fredag och solen skiner. Jag ska gå ut och köpa D-vitamin och magnesium. Kommande två veckor är barnen lediga. Då finns det ingen tid att vara trött.

God Helg!

onsdag 19 mars 2014

Herregud vad ska man göra?

Nelle ger inte upp. Kommer ni ihåg att jag berättat att hon nattvandrar och kommer och sover i vår säng varje kväll? På jullovet gjorde vi ju en massiv insats och fick henne att sova i sin egen säng igen. Richard sov på golvet inne hos henne och hon började åtminstone sova halva natten i sin egen säng... Direkt vi "gav efter" litet så fattade hon galoppen och började super-smyga in i vår säng på natten och sen var vi tillbaka på ruta ett igen. Till sist var vi så desperata att ge henne ett incitament för att få henne förstå att det är VÄRT DET, att vi erbjöd henne pengar. Just det, pengar, för att hon skulle få motivation till att somna om i sin egen säng när hon vaknar på natten. Det var bara det att hon är smartare än oss. När hon frågat mig om hon får en dollar om hon sover i sin egen säng hela natten, och jag svarat "ja", så är hon ju inte dummare än att hon också frågar pappa om en dollar. Och här är vi idag, 2 dollar fattigare. 

tisdag 18 mars 2014

Vårtrötthet

Jag har kommit på vad det är. Jag är vårtrött. Allt jag vill göra är äta choklad och sova. Ligga kvar i sängen på morgonen, sova middag, gå och lägga mig tidigt...sova 9 timmar på natten.

Jag läste på idag om vårdeppighet, SAD, och jag känner igen mig i mycket om än jag inte precis är deppig. Botemedlet heter "mycket dagsljus, gärna på morgonen, motionera, fall inte in i sockerfällan - och GÖR SAKER-aktivitet!!!". Det vänder snart när kroppen kommit ikapp ljuset och det blir varmare. Florida känns "god send". I morgon ska jag in till stan och fika med en kompis, jag gör mina timmar på gymet och jag äter bra mat (paleo såklart!) även om det slinker ner någon (eh...några) chokladkakor också. Ville bara meddela mig litet så ni vet vad som är på gång. Eller inte på gång. 

Iallafall. Jag är glad att JUST DU läser och jag lovar att jag ska peppa upp mig lite nu.

Jag har kanske tagit en paus

Vet inte än.

lördag 15 mars 2014

Ibland tvättar jag varje dag för att hålla efter...

...och ibland gör jag inte det.

God service

Igår kväll var jag ute med några väninnor på Crosby Bar som ligger i Crosby Hotel på Crosby Street i SoHo (mycket Crosby där..). Det är ett av många designerhotel på Manhattan och är ni intresserade så googla, det är en fantastisk miljö!

Iallafall så berättade min vän att de tydligen hade ett helt fantastiskt glutenfritt bröd, hon hade läst det i någon recension. Nu ska jag ju inte äta några sädesslag men jag tänkte att jag måste ju iallafall prova! Så när de andra fick baguette fick jag det här fantastiska brödet med en handskriven lapp om innehållet så jag skulle kunna läsa mig till om det var något annat "jag inte tålde". Han tog sig tid. Tid att skriva den här lilla lappen. Det tycker jag var jättegulligt. Och ett bevis på att de är en restaurang med mycket god service.

fredag 14 mars 2014

Ett exempel på min dotters (faktiskt ganska roliga) humor

På gästtoaletten idag:

Kvartssamtal

Igår var det kvartssamtal i skolan igen. Vi träffade huvudlärarna, gympaläraren och språklärarna. Allt är som det ska. De jobbar hårt, de är koncentrerade, de är goda kamrater, hjälpsamma och snälla. Roliga! Båda barnen beskrivs av samtliga lärare som roliga med mycket humor. Som förälder blir man ju varm i hjärtat även om man ju förstår att de säger fina saker till alla. 

Om det var något som "stack ut" så var det kanske att Edward ibland kanske "bara" gör det som krävs. Att han inte gör det där extra som behövs för att få toppbetyg. Jag ska ge ett exempel. Om läraren ger Edward i uppgift att skriva en uppsats så är Edwards fråga "hur mycket behöver jag skriva?"....eller rättare sagt "hur lite behöver jag skriva?" och så gör han EXAKT det läraren begär, inte ett ord mer. Han har inte riktigt fattat att man ska göra sitt yttersta, inte bara minimum. Nästa år när han börjar Middle School kommer det krävas MYCKET, MYCKET mer av honom och då kommer han bli varse detta. Om jag känner igen mig i detta? Eh...

Nelle då. Jo, hon är en Tomboy visar det sig. Hon har hittat sina lekkamrater hos killarna i klassen och ibland blir det lite tufft. Till exempel blir det fighter mellan killarna om att få leka med Nelle och hon hamnar emellan. Hur det nu är möjligt? Men hon är tuff så jag antar att man får se det som något positivt, så länge hon inte utesluter sig, eller blir utesluten, ur tjejgruppen. För det kan på sikt bli mycket smärtsamt.

Det var rapporten.

Idag är vi lediga och jag ska träna med min pt!! Och sen gå på lokal med tjejerna ikväll! Crosby Hotel. Blir kul.

torsdag 13 mars 2014

Going home

Kalla mig hon som väser otrevligheter till hemlösa och handikappade

Idag när jag gick från tunnelbanestationen på 23rd Street hände det en märklig sak. Jag skulle till skolan för att hämta Nelle som hade ett läkarbesök mitt på dagen och jag hade bråttom. Jag hade precis passerat Flatiron Building när en rullstolsburen hemlös grabbar tag i min dunjacka (ja, vi hade storm och minus 7 grader idag i NYC). Han säger något till mig som jag först inte uppfattar men eftersom han liksom håller i min jacka så stannar jag.
-Kan du ta mig till Delin? 
-Ursäkta, vad sa du?
-Kör mig till Delin! Jag ska till Delin, kan du köra mig till Delin?

Här blir det lite konstigt för jag hade egentligen inte alls tid med det men jag blir pressad av hans ton och kanske också hans hjälplöshet i kylan.

-Ok, säger jag. Jag kör dig. Jag tar tag i rullstolens handtag och vänder rullstolen. Den här mannen är hemlös, mycket smutsig, luktar väldigt, väldigt illa och jag förstår att vi uppfattas som ett "omaka par". När jag vänt rullstolen åt det håll mannen vill rulla, mot Delin, så slår han liksom till mig. Han hytter med handen bakåt och smäller till min arm.
-Inte så fort!!! ropar han. Du måste köra långsamt!
-Ja, men jag har bråttom. Jag måste hämta min dotter i skolan...
-Tyst! Nu kör du mig till Delin!!!!

Jag kör. Folk stirrar (så mycket som någon orkar i den här stan, ingen stirrar egentligen för här händer det hela tiden konstiga saker) och jag börjar känna mig stressad av situationen. Till sist så kommer vi iallafall fram till Delin och jag säger trevligt...
-Sådärja, nu är du framme!

Då blir han ännu mera irriterad och ropar 
-Du ska ingenstans!! Öppna dörren, kör mig in!!! Jag ska in, kör mig in i Delin!!! 

Jag gör som han säger, en man hjälper mig att öppna dörren så rullstolen kan komma in och då skriker han 
-Stick! Go away!! 

Det är då jag lackar ur och väser "You are sooooo welcome!".

Då ser jag ser blickarna. Från de människor som ser mig komma med en hjälplös, hemlös, handikappad man och vara ironisk och oförskämd. Men jag vet inte, hur mycket ska man ta? Richard tyckte jag var en id-ot som stannade i första läget... Vad hade ni gjort, stannat eller gått vidare?

Dagarna rullar på

Rör i öronen.  
Skada på fotplatta. 
Bihåleinflammation. 
Allergiutredning. 
Skadad halmstring. 
Röntgen av sköldkörtel. 
Hjärtspecialist. 
Optiker. 
Tropiksjukdom. 
Magsjuka. 
Förkylning. 
Tandläkaren. 

Några av de "sjukdomar" och medföljande läkarbesök vi brottats med senaste tiden. Det är verkligen tidskrävande men eftersom det mesta faller inom kategorin inte farligt så får man vara glad ändå. Jag var till radiologen och gjorde ett ultraljud på min sköldkörtel i tisdags. Knölen som finns är fortfarande kvar men har inte ändrat sig så den ska bara bevakas, nytt ultraljud om ett år. Dvs, inget att oroa sig över. Jag var till optikern igår och där konstaterades att jag behöver nya glasögon och LÄSGLASÖGON vid behov. Jag ska inte köpa några än. Så länge jag klarar mig ska jag kämpa, haha!

Annars..? Idag har vi utvecklingssamtal i skolan. Racet från lärare till lärare,10-20 minuter samtal om hur det går. Jag känner mig inte orolig utan tycker det ska bli kul! Får se om jag får ångra det.

Mer..? Träningen går bra! Tränar 1-2 ggr/v med pt:n och så några gånger själv. Jag har nått min målvikt men mycket vill ha mer. Nu vill jag bygga muskler också, det som är så populärt nuförtiden, haha!

Som ni hör rullar livet på här. Jag har några roliga, STORA nyheter men jag suger på den karamellen litet. Bäst att ha saker i skrift först.

Länge sedan jag hörde av er, hur har ni det?

måndag 10 mars 2014

Varför inte?

Varför inte göra läsningen lite roligare genom att ge barnen ett "läsfinger" i form av ett häxfinger med lång nagel? Jag blir glad när jag ser att skolan gör sånt här! Nelle har förresten hoppat upp ytterligare en läsnivå och är nästan ikapp sina klasskamrater. Bra jobbat Nellabella! 

På. Eller av.

Träna träna!! 5 minuter senare...Vila vila!