tisdag 31 juli 2012

Någon frågade om Richard

Han jobbar. Och vi (läs jag) ville inte vara i NYC hela sommaren. Därför är vi här och han där.

Kvällspromenad med min kille

Jag tog en långpromenad med Edward ikväll. Min träning har helt kapsejsat senaste veckorna och värken i benet och höften är tillbaka (kommer ni ihåg hur jag hade det i Paris?) men jag försöker ändå röra på mig lite. Ikväll har det varit en sådan där underbar sommarkväll och jag och Edward var ute och gick i över en timme. Det är lätt att glömma bort hur viktigt och roligt det är att umgås på tu man hand med bara ett barn och att även de små stunderna är nog så viktiga. Vi pratade om livet, döden, humlor, Star Wars, Messi, om man får sälja barn, pengar, brutna ben, skolan, medaljer - ja, praktiskt taget ALLT som är värt att prata om! Min bästa kille. Har på ett vis blivit stor.

lördag 28 juli 2012

Vi firar...

...min moster som fyller år! Svenska skärgården, närmare bestämt bottenviken, visar sig från sin bästa sida. Det gör släktingarna också. Vi njuter av bad, sol, mat och mera mat.

torsdag 26 juli 2012

Vi semestrar på

Lite highlights: Edwards fobollsskola är slut och han har fått diplom och en boll från Liverpool FC. Skolan var intensiv och "ingen lek", det var hård träning och mycket teknik, enligt Edward inte riktigt som han tänkt sig. Men då tror jag han hade tänkt sig att de skulle spela fotbollsmatcher hela tiden och att han själv skulle vara överlägset bäst. Man får se det i det perspektivet.

Nellan har haft gårdsloppis i Buddbyn. Hon tjänade 72 kr på 15 minuter. Det är ganska bra timpenning för en 6-åring måste jag säga.
 Sen har lillebror fyllt 34. Han ville inte vara med på bild. Det ville däremot Nelle att hennes bild skulle vara.
Och så har vi haft spa, Nellan och jag. Scrub med kaffesump, gurka och ansiktsmask. Hårinpackning, rakning för utvalda och sedan smorde vi in oss med Weleda citrusolja. Det var faktiskt riktigt härligt.

lördag 21 juli 2012

Live!

Just nu.

ABC

Nelle kan inte läsa eller skriva. Hon kan bokstäverna och börjar ljuda men än har det inte "klickat" hur allt hänger ihop. Båda barnen fick en "Vacation Book" med sig från sin lärare i English så de kunde tänka och skriva lite engelska under sommaren. Än har ingen av dem haft lust eller motivation att skriva i boken och jag tvingar dem inte. Vi pratar engelska emellanåt och ibland så kommer det spontana meningar eller lek på engelska hos barnen. Och när Nelle de facto skriver något så ser det ut så här.

Tänk att hon börjar Ettan till hösten.

Clownerna bakar

Mjukkaka ska det visst bli.

torsdag 19 juli 2012

Tidig morgon

Vi startar tidigt idag. Tidigt för att vara sommarlov iallafall. Idag ska nämligen Edward börja fotbollsskola och fotbollsskolan ligger i Kalix, 10 mil bort. Det är Liverpool (ja, DET Liverpool) som anordnar fotbollsskola för barn i åldrarna 6-12 år och skolan går på olika platser runt om i Norden. "Undervisningen" sker på engelska med riktiga tränare från klubben. Edward är "super excited" skulle man milt kunna uttrycka det. Och i ärlighetens namn, det är jag med!

onsdag 18 juli 2012

På kusinträff

Ikväll är vi alla i stugan i Strycktjärn på kusinträff/kombinerad bröllopsfest. Min kusin Mikael gifte sig med sin Ulrika i november och vi i släkten var inte med. Det ser vi som en anledning att fixa en egen fest. Vi äter kalixlöjrom, västerbottenspaj och rökt laxöring. Det är mycket trevligt och jag förundras över hur jag blev till en trött Björn Ranelid.

tisdag 17 juli 2012

Sköna dagar

Det är många som "kopplar ur" på semestern. Mindre skärmtid och mera himmel och långa promenader. Det är sköna dagar tycker jag.

söndag 15 juli 2012

Jag visste det!

Det är "myggår" i år. Efter regn kommer solsken brukar det heta men i år borde det ju istället hela "efter regn kommer myggor". Idag läste jag i Aftonbladet att personer som har blodgrupp 0 är populärast hos myggorna och det är väl det jag alltid vetat. Jag blir alltid stucken oavsett kläder, myggsprej och/eller sällskap. Och jag har blodgrupp 0. Mina barn verkar också bli stuckna "mer än andra" så det skulle inte förvåna mig om de också är 0-gruppare. Hela artikeln kan ni läsa här.

En liten anekdot om myggor tänkte jag också bjuda på. Allra först vill jag säga att jag hatar myggor. Jag blir vanligtvis som tokig av myggor. Ha det in minnet när ni läser den här historien.

I vår sommarstuga i Södermanland så är det "myggår" då och då, kanske en gång på 10 år. Självklart finns det alltid myggor men det kan verkligen vara år när det är rent GALET mycket myggor just kring vår stuga. Året när vi köpte stugan, år 2000, var ett sådant år. Första gången vi var och tittade på stugan så körde vi dit på vinst eller förlust efter att ha rivit ut en annons i tidningen med vägbeskrivning. Vi hade inte bokat tid med mäklare utan tänkte att om det är någon där så "glider vi förbi" och låtsats att vi bara är förbipasserande. Såhär i efterhand vet vi ju att det inte precis går att bara "glida förbi" stugan eftersom stugvägen är återvändsgränd men då hade vi ingen aning om det... Det var en sen eftermiddag en söndag och vi hade varit på kräftskiva i Trosa och var ganska trötta men nyfikna.
Det syntes tydligt när vi kom fram att det inte var någon där, eller hade varit någon där på länge för den delen. Vi parkerade och gick upp längs gången till stugan. Det blåste hårt från sjön, så hårt att håret stod rakt bakåt och det ruskade i löven på björkarna kring stugan. Det var ganska kyligt och till och med ogästvänligt så mycket som det blåste. Men otroligt nog var myggen där ändå. OERHÖRT MYCKET MYGG! På de kanske 20 minuter vi var där så hann jag få 18 myggbett i hårdblåst! Och ändå kände vi båda "det här är stugan vi SKA HA". Tänk så det kan vara ibland.

Nu är vi här!

I vår andra stuga. Vi kastar pil och det började precis regna.

Men vad är det här...

...för sommar?

lördag 14 juli 2012

Och regnet det bara öser ner...

Det är mycket, mycket tveksamt att vi åker 15 mil i ösregn för att gå på hemvändarfest i Arvidsjaur ikväll. Jag har permanentat håret, tuperat luggen och köpt 80-talsjeans på Röda Korset, så lite synd är det allt;-)

Istället blir det kanske konsert med den här gruppen. De spelar ikväll på Western Farm här i Buddbyn och vi har redan sett dem backa in turnébussen och ladda! Jag vet inte vad som är värst - tuperad lugg eller det här...

fredag 13 juli 2012

Havremagasinet i Boden

Det har regnat i Boden idag precis som det verkar ha gjort i övriga Sverige också. Läste någonstans att det varit den regnigaste sommaren i Sverige på 150 år, sedan man började mäta. Det måste ju betyda att det snart blir kanonväder, eller? Trist är det hur som helst och vi bestämde oss för att göra en kulturell utflykt och besökte Havremagasinet i Boden. Havremagasinet är en konsthall med en pågående utställning av konst från mellanöstern och norden. Det var en bra utställning, varierad. Det som berörde mig starkast var ett rum som innehöll vita kors, sådana som finns på amerikanska krigskyrkogårdar,. Just dessa kors var kopior av korsen i Normandie. Vi var ju och besökte krigskyrkogården i Normandie för två år sedan och minnet av dessa kors en masse sitter kvar under skinnet. Till korsen hade konstnären lagt till en videoinstallation av en svensk soldat som klär av sig sin uniform, för in en kanyl i sin ven och tömer sitt blod över ett av korsen. Vet inte exakt vad den filmen ville förmedla men mig berörde den. På ett inte helt angenämt sätt. Kanske har med min nära relation till "militären" att göra...



Har ni vägarna förbi tycker jag ni ska göra ett besök på Havremagasinet.
Kultur som berör.
Heja!

Vi läser dödsannonserna

Konstaterar att man i olika faser i livet tittar på förlovningsannonser, vigselannonser, födelseannonser och dödsannonser. Nu är vi på dödsannonserna.

torsdag 12 juli 2012

Mmmmmmmjukglass...

Hittills har vi ätit mjukglass 50% av dagarna vi varit här. Jag tar alltid samma, en liten bägare med saltlakritsströssel och saltlakritssås. Undrar hur det går med min träning om vi fortsätter i den takten?

Fisketur i dubbel bemärkelse -bilderna får tala för sig själva...

Jag gillar speciellt bilden näst längst ner. Nelle tyckte fiskarna behövde dekoreras litet så hon stack prästkragar i halsen på abborrarna eller satte "blommor bakom öronen". Hade min morfar och morfar levt nu hade de fått sig ett gott skratt...eller så hade jag blivit utesluten ur familjen. Could go either way. Fiskemässigt är det iallafall inte.

Det är kvällar som den här som jag hoppas mina barn kommer minnas när de blir stora.

onsdag 11 juli 2012

Nattvandraren

Torsdag 12 juli 2012 kl 02.02 "Mamma, här kommer jag med KALLA fötter som behöver täcke!". Tror jag det.

Hemma hos mamma och pappa

Ser det ut såhär! För den nyfikne.

tisdag 10 juli 2012

Hemvändarfest

Till helgen är det hemvändarfest i Arvidsjaur. Om man aldrig flyttat någonstans i sitt liv så kanske man inte vet vad en hemvändarfest är så nu ska jag försöka mig på att förklara det. En hemvändarfest är en tillställning där...eller förresten jag googlar det, det måste ju finnas på Wikipedia. NEJ - DET GÖR DET INTE??? Herregud, då finns det ju inte...!?! Puh, vilken pärs, har nog aldrig varit med om att det inte finns på Wikipedia... Hittade dock en länk till hemvändarfesten i Arvidsjaur. Så kan ni läsa lite själva.

Som sagt, det är en fest då människor återvänder till sin hembygd för att träffa gamla vänner, klasskamrater och andra "från förr". Den är inte åldersspecifik och det finns ingen inbjudningslista (eller vad jag ju ska kalla det) och inga garantier om man inte bor kvar på orten (vilket ju då inte riktigt blir en hemvändarfest, eller hur?) på att man verkligen träffar någon som man känner. Jag tror att en hemvändarfest för många är förknippad med lite fjärilar i magen, åtminstone om man varit borta länge. Ett år när jag var på hemvändarfest på juldagen i Arvidsjaur så blev jag upptryckt mot en vägg och anklagad för att vara knarkare "A-C, du är så mager och svarta kläder har du också..." . Så mycket för att bo i Stockholm och försöka vara svart och intressant.

Nu undrar jag förstås vilka som kommer att vara där i sommar? Tänk om jag inte känner/känner igen någon eller ännu värre - ingen känner/eller känner igen mig? Jag är tämligen säker på hur det än går så kommer jag att klara mig undan både knark- och mageranklagelserna i år.

Eftersom det är 15 mil till Arvidsjaur från Boden så måste en sådan här fest planeras lite för oss som inte har föräldrar kvar på orten. Min bror har lovat att köra mig om jag går i permanentat hår och lappade jeans. Han tror inte jag törs! Vad tror ni?

Eller ska jag kanske köra på svart?

Hur trött kan man va?

Vi är på plats i Buddbyn. Resan över gick bra, barnen sov ett par timmar på planet, bråkade inte mer än normalt och nu kämpar vi alla med Jetlag. Jag somnade först igår. 1 1/2 timmes totalkrasch i soffan på eftermiddagen. Groggy tog jag mig sedan igenom dagen. Tvåa var Nelle, somnade i fåtöljen framför tv:n. KATASTROF-nattning med gråt och tandagnissel (tandborstning var det inte tal om...) men till sist kom hon också till ro. Edward då? Han var pigg hela dagen och spelade fotboll mest hela tiden. På väg till sängen la han sig 5 sekunder i soffan och där sov han. Tack och lov gick han att väcka innan han föll i djupsömn, tänder borstade, pyjamas på. Sen god natt. Det är ingen lek det här med Jetlag....

Idag har jag beställt klipptid till oss alla, beställt linser till mig själv och börjar leta info om var vi kan göra nya pass. Det är mycket som ska fixas när vi är "hemma". Vädret är otroligt nog bra än så länge. Kallt med våra mått mätt (som haft 35+ grader i flera veckor) men soligt och skönt. Vi har hösnuva och är myggbitna så nu börjar den riktiga sommaren! Jag har ro i sinnet.

torsdag 5 juli 2012

Jag har inte lagt ner...

Men det blir lite intensivt med 9 personer i hushållet. Från 8-24 är jag "on call" så att säga. Jag klagar verkligen inte men jag hinner inte med bloggen nu när jag inte har några mobildata kvar i min mobil. Vi har än så länge valt kontantkort till våra mobiler ( i väntan på iPhone5) och då har man bara ett visst antal Mb...som jag tydligen överskridit? Våra vänner från Georgia/England är här och vi har hittills hunnit med pool, bbq, Linbana, båt, Intrepid (Richard och barnen), restaurangbesök, Central Park, 4th of July-fyrverkerier(Macy's bränner upp några miljoner i Hudsonfloden varje nationaldag) , och så lite gott vin och någon bärs. Och Mar-GO-ritas. Javisst, Margeritas on the go, i plastförpackning med sugrör. Man dånar men gott är det!!! Jag ska visa bilder när jag får tid över. Om kvällarna sitter vi och stirrar på utsikten och filosoferar över hur livet varit, är och ska bli. Vi har det gott i den 37-gradiga värmen och än en gång känner jag en sådan där intensiv tacksamhet över mina fantastiska vänner jag har runt om i världen. Vad vore jag utan er? På lördag lämnar våra gäster oss för skaldjursbonanza i Maine och på söndag åker jag och barnen hem till Norrland. Man får inte säga Norrland om man kommer därifrån men jag gör det ändå. Det ska bli skönt att komma hem till leverpastejsmackor och Gevalia kokkaffe.Något oväntat besök tror jag dock inte på. Hoppas ni också har det bra. Nu kommer jag med värme!

måndag 2 juli 2012

Fy f-n vilken sk-tdag

Det här är några av de saker jag "råkat ut för" idag...
-den vanliga frukosten som jag brukar äta var slut
-jag har överskridit min surflimit på mobilen, nu är jag "on my own" där ute på stan utan gps:en. Scary.
-var tvungen att handla mat idag efter som vi får gäster i morgon och då plötsligt är ett 9-personshushåll och har efter att ha varit i tre affärer har jag fortfarande inte hittat de varor jag söker. Och då pratar vi inte om några konstigheter som typ ketchap manis eller kimchi eller brunt muscavadosocker utan vi pratar om avokado och koriander och kaffe. Typ.
-barnen har bråkat hela dagen (kan det ha och göra med sura mamman?)
-jag har hälsat på hos kundservice från helvetet (långsammaste kön ever, som Nellan brukar säga, PLUS folk som försöker tränga sig...men där fick de tji! He he.)
-min dra-maten gick sönder = katastrof! Oerhört svårt att dra hem den full i mat utan handtag. Föreställ er själva hur det går till. Och ser ut. Och så lägger ni till mig i bilden. Så gick det till. Och såg ut.
-upptäckte att jag tappat bort plånboken när jag precis gått på bussen. Hoppar i panik av bussen på nästa hållplats (med min trasiga dra-maten) och hittar sedan plånboken. Då har bussen gått.
-bevittade en olycka av en kille som fått skallen spräckt på betongtrottoaren. Stor pöl av blod men han levde. Det var väl det enda bra med dagen, att han överlevde. Men han var bergis en seriemördare... Det var ett skämt ok?
-nu blöder jag näsblod vilket gör att jag inte kan måla naglarna som jag tänkt. Lite av ett lyxproblem men ändå.
-har inte hunnit träna men ändå ätit mängder med choklad
-mens
-fullmåne

Ganska osorterat och nu går jag och lägger mig. Det blir en bättre dag i morgon. Det kan jag iallafall vara säker på.